Nem kell tartani a Zika-vírustól

Kecskés István

A Zika-vírus miatt - a várandós anyákat kivéve - senkinek, sem versenyzőnek, sem szurkolónak nem kell távol maradnia a riói olimpiáról - ezt dr. Szentes Tamás országos tisztifőorvos jelentette ki a MOB és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (ÁNTSZ) közös sajtótájékoztatóján, amelyen bemutatták a hivatal és az Országos Epidemiológiai Központ által készített módszertani levelet. Az országos tisztifőorvos a védőoltások és a körültekintő magatartás fontosságára hívja fel a riói olimpiára utazók figyelmét. „Minden lehetőséget biztosítottunk, hogy Rióban védettek legyenek a sportolóink” - hangsúlyozta a MOB képviseletében dr. Téglásy György főorvos.

A legnagyobb hangsúlyt természetesen a Zika-vírus kapta, dr. Szentes Tamás hangsúlyozta, hogy a fertőzés reális kockázatot jelent ugyan, de ezt a minimálisra lehet csökkenteni akkor, ha betartják a megelőzésre irányuló útmutatásokat.    

Az eseményen elhangzott, a javarészt szúnyogok által továbbított Zika-vírus gyors nemzetközi terjedése miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február elsején globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett. A WHO szerint az amerikai kontinensen idén négymillióra emelkedhet a zikalázas megbetegedések száma. Jelenleg Brazília a leginkább érintett ország, ott másfélmillióra teszik a fertőzések számát. A vírust elsősorban szúnyogok terjesztik, de szexuális úton is terjedhet. A zikavírus kisfejűséget (mikrokefáliát) és más agyi rendellenességeket okozhat a várandósság idején megfertőződött nők magzatainál.    

A legfontosabb a szúnyogok elleni beltéri és kültéri védekezés, ezért Rióban mindenkinek ajánlják a szúnyogriasztó szerek használatát, továbbá hosszú ujjú ruha viselését.    

A Zika-vírus tünetei leginkább egy influenzás megbetegedéshez hasonlítanak: láz, kiütés, fejfájás és nem gennyes kötőhártya-gyulladás, illetve izomfájdalom esetén. Ha a hazaérkezést követő két hétben ezek előfordulnak, orvoshoz kell fordulni. Ezzel kapcsolatban dr. Szentes Tamás megjegyezte, az ÁNTSZ-nél és a Szent László Kórházban is végeznek olyan diagnosztikai vizsgálatot, amely által kimutatható az esetleges fertőzöttség.    

Brazíliában az elmúlt 5 évben kitolódott a sárgaláz előfordulásának területe. Az olimpia helyszíneit tekintve Belo Horizonte és Braziliaváros helyezkedik el az érintett régióban. Kanyaró és agyhártyagyulladás járványt is jelentettek 2012-2014 között. Jelenleg ezek a betegségek nem fordulnak elő járványosan, de behurcolásuk más országból lehetséges. A szúnyog által terjesztett betegségek közül a dengue láz – periodikusan – magas esetszámmal van jelen. 

Dr. Jelenik Zsuzsanna, az Országos Epidemiológiai Központ utazás-egészségügyi és oltóközpontjának főorvosa hangsúlyozta: Brazíliában a trópusi időszak után most köszönt be a tél, amikor csökken a szúnyogpopuláció, ami a kockázatot is mérsékli. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, egy friss kimutatás szerint jelenleg ötszázezer az egyhez a kockázata annak, hogy valaki Zika-vírussal fertőződik. Ugyanakkor ő is kiemelte a megelőzés fontosságát, továbbá hangsúlyozta, hogy mindenkinél mindig legyen palackozott víz és némi élelem arra az esetre, ha olyan helyszínen lenne, ahol ezeknek az eredete, minősége és frissessége megkérdőjelezhető.  

A beutazáshoz nem kötelező a sárgaláz elleni védőoltás csak azoknak javasolt, akik a labdarúgó mérkőzések két helyszínére utaznak (Belo Horizonte és Brazíliaváros), illetve a sportesemények megtekintése előtt vagy után utazást terveznek Brazília sárgalázas területeire vagy a szomszédos országokba. A sárgaláz elleni oltást akkreditált oltóhelyeken adják, ezek listája a www.mob.hu/veddmagad honlapon található. A WHO érvényes döntése szerint egyetlen sárgaláz elleni oltás életre szóló védettséget ad. Az olimpia helyszínein malária kockázatával nem kell számolni.

Dr. Téglásy György, a Sportkórház főorvosa, a MOB Orvosi Bizottságának tagja, a Válogatott Kereteket Ellátó Szolgálat igazgatója elmondta, mindent megtettek, minden feltételt biztosítanak annak érdekében, hogy a magyar sportolók védettek legyen Rióban, de nekik ügyelniük kell a megelőzésre. 

„Több konferenciát, tájékoztatást is szerveztünk, a MOB támogatásával a Magyar Csapat tagjait térítésmentesen beoltottuk. A sportolókat és sportvezetőket minden kockázatról pontosan tájékoztattuk. A csapattagok egészségügyi szűrővizsgálatban is részesültek” - mondta a főorvos. - A MOB a helyi rendezőkkel közösen gondoskodik a szúnyogok elleni védekezésről. Mindenképpen biztató jel, hogy a riói tesztversenyeken részt vevő sportolók körében semmilyen megbetegedés nem történt” – hangsúlyozta dr. Téglássy György.

A tájékoztatón dr. Labancz László, a Sanofi Pasteur üzletág-igazgatója elmondta, a megelőző vakcina kifejlesztésével jól haladnak, az állatkísérleteken már túlvannak. Hamarosan embereken is megkezdik a védőoltás kipróbálását, de az olimpia rajtjáig biztosan nem készül még el - tette hozzá. „Jó irányba haladunk, optimisták vagyunk, várhatóan néhány évbe azonban még beletelik a fejlesztés.”

módszertani ajánlás az ÁNTSZ oldalán érhető el.

Brazil Nagykövetség néhány napja levélben jelezte, hogy az ország minden tekintetben felkészült az olimpia megrendezésére.

(mob.hu)

https://rio2016.blogstar.hu/./pages/rio2016/contents/blog/28798/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?