Gyurta Dániel – olimpiai bajnok

Nem, nem őrültem meg és nem is ittasan adtam a címet ennek a bejegyzésnek, én is láttam, hogy Gyurta Dániel ma kiesett az előfutamban. Tizenhetedik lett, így nem jutott tovább, nem védheti meg a Londonban kiharcolt elsőségét. A riói eredmény(telenség) miatt nem lett se több, se kevesebb.

Emlékeznek még, mit mondott Gyurta Dániel, amikor a Londoni siker után nyilatkozott?

Idézzük fel: "15 millió magyart kellett végigvinnem ezen a 200 méteren."

Akkor egy nemzet "Danija" volt, most meg van, aki beletörli a lábát, mert nem sikerült neki az olimpia. Nem értem...

Fotó: MTI / Illyés Tibor

Mint ahogy azt sem, hogy miért alakult úgy a riói szereplése, nem tudom megítélni mi volt a baj. Nem vagyok az úszás szakértője – bár jók vagyunk abban, hogy mindenki mindenhez értsen –, de azt természetesen én is látom, hogy valami nem az igazi.

Nem Gyurtával, hanem úgy az egésszel. Hosszú Katinka külön szint, vele nem szabad összehasonlítani senkit a világon. Rajta kívül Kapás Boglárkának van egy negyedik helye, a többieknek meg nem igazán jött össze semmi eddig. Kenderesi Tamás és Cseh László az üdítő kivétel, az ő döntőjük majd most jön hajnalban, nem tudjuk mire jutnak egymással és a riválisokkal, de nagyon szurkolunk.

És persze lehet, hogy valamit Gyurta Dániel rontott el. Benne van. Előfordult már sokakkal, hogy hibáztak. Viszont nagyon kevesen rontottak olimpián, mert ott csak az tud bakizni, aki ott van, ellenben viszonylag kevesen jutnak el oda. Háromszor meg végképp...

Szóval nem vagyok az úszás szakértője, de tisztelem azt az embert, aki valaha is olimpiát, világbajnokságot, Európa-bajnokságot, vagy magyar bajnokságot nyert. Mert ezekben a sikereben piszok sok munka van. Ezekért hajnalban kell kelni és estig dolgozni kell. Folyamatosan. Karácsonykor, újévkor, húsvétkor – naponta. Nincs megállás.

Ráadásul Gyurta Dániel kiváló sportember. És nemcsak azért, mert mindent megnyert már, amit csak lehet, hanem azért is, mert a medencén kívül is példát mutat. Emlékszünk még arra is ugye, hogy a Nemzetközi Fair Play bizottság kitüntette, mert az olimpiai aranyérme másolatát át akarta adni a 2012 tavaszán elhunyt mellúszó társa, korábbi riválisa Alexander Dale Oen családjának. Végül egy emlékérmet vihetett el Norvégiába, mert a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem engedte meg, hogy a medálból még egyet készíttessen. Az ünnepi eseményen a magyar sportoló norvégul mondott köszöntőt – nemcsak ez volt kivételes gesztus.

Nem ismerem személyesen Gyurta Dánielt, sőt bevallom nem is ő a kedvenc magyar sportolóm, de ezért a díjért, valamint a négy évvel ezelőtti olimpiai bajnoki címért tisztelem. És, ha ma tök utolsó lett volna, ez akkor is így maradna. Mert egy rossz szereplés nem tünteti el az elmúlt esztendők csodáit.

Gyurta Dániel – olimpiai bajnok.

FRISSÍTÉS: Gyurta Dániel (korábbi?) edzője, Széles Sándor megkezdte a helyzet elemzését.

1
https://rio2016.blogstar.hu/./pages/rio2016/contents/blog/29328/pics/lead_800x600.jpg
Gyurta Dániel,magyarok,úszás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Zsuzsanna 2016-08-10 15:39:40
Minden mondatával egyetértek, kivéve, hogy: "most meg van, aki beletörli a lábát"
Nem hiszem, hogy van ilyen. Gyurta Danit mindenki szereti, és tiszteli. Én még nem olvastam, nem hallottam az ellenkezőjét.
Szeretünk, tisztelünk, Dani!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?