Rio2016: Kenderesit korábban eltanácsolták – exkluzív interjú

Kecskés István

Egy ország ismerte meg tegnap és ma hajnalban Kenderesi Tamást, aki a 200 pillangó két előfutamában is legyőzte Michael Phelpst, az amerikai szuperklasszist. Cseh László és fiatal tehetség holnap hajnalban az olimpiai bajnoki címért úszik majd Rióban. Kenderesiné Szűcs Ibolya pedig otthon izgul majd a fiáért.

– Mi lesz ebből?

– Dobogó! – mondta határozottan az édesanya.

– Mi van most önben? Várakozás, izgalom?

– Normál keretek között izgulok, de a döntő alatt biztos lesz ez rosszabb is. Nagyon reménykedem, annak ellenére is, hogy tudom, az előfutamokból nem szabad messzemenő következtetéseket levonni.

A Kenderesi-család

– Igaz, hogy Tamás az ön javaslatára kezdett el úszni?

– Igen, s ennek egyik oka az, hogy én nem tudok úszni és szerettem volna, ha ő nem jár így. Aztán, amikor a szomszéd gyerekek elkezdték ezt a sportot, akkor vetettem fel, hogy mi lenne, ha ő is járna. Az eleje nem volt könnyű, mert azt mondták rá, hogy kicsi, ezért nem is Bonyhádon, hanem Szekszárdon kezdte meg a vízhez szokást. Soha nem fordult vele elő olyan, hogy nem akart menni, még kamaszként is lelkesen járt. Volt olyan, hogy azt mondtam neki, ha nem tanul jól, akkor nem mehet edzésre. Aztán, amikor egyre jobbak lettek az eredményei, akkor hamar rájött, hogy ez üres fenyegetés.

– Mikor derült ki, hogy lehet belőle valami?

– Úgy 14-15 éves lehetett, amikor látszott már, hogy tehetséges. Vagyis kamasz korában, amikor amúgy sem könnyű velük.

– Zökkenőmentes volt a fejlődése?

– Sajnos nem. Volt is egy váltás, valamikor tízéves kora után. Az akkori csoportját három részre osztották és Tamás abba került, amelyről azt mondták, hogy az odatartozókból nem lesz semmi. Ekkor került Tari Imréhez, aki bízott benne és türelmes volt vele.

– Elképesztően lazán nyilatkozott a tévében. Mindig ilyen volt?

– Igen és biztos vagyok benne, hogy ilyen is marad. Nem sokat változott az elmúlt években, csak finomodtak a dolgai, a viselkedése, a megnyilatkozásai. Alapvetően laza figura, de tudja mit akar és ezért, no meg a hatalmas kitartása miatt tart itt.

– Azt mondja tudja mit akar. Mi járhat most a fejében?Indulás előtt a testvérekkel

– A dobogó! Úgy is ment el, hogy oda akar kerülni, ami nem lesz könnyű.

– Az olimpia alatt az volt az egyik első hír vele kapcsolatban, hogy Michael Phelps-szel leiratta a jelmondatát egy papírra, hogy a hazatérés után magára tetováltassa.

– Nehéz ügy... Nem vagyok ellene, de távol áll tőlem, kicsit ehhez konzervatív vagyok. Sokat mond Tamás jelleméről, hogy azt mondta ezzel kapcsolatban, könnyebb lenne neki, ha belegyeznék. Szülőként mit lehet mondani egy majdnem húsz éves felnőttnek, aki elérheti az álmát és a példaképével úszhat? Van, amiben engedni kell.

– Ha már Phelps: Tamás szépen állva hagyta a hajnali futam végén.

– Mondogattam is a képernyőnek, hogy nem kell sietni, jó az a második hely. Aztán kérdeztem Tamástól is, amikor telefonon beszéltünk, hogy miért hajtotta meg a végét. Azt mondta, hogy meg akarta verni. Meglepődtem, mert tartott tőle, hogy nem tudja beosztani az erejét, de úgy tűnik egyelőre minden rendben van, aztán majd meglátjuk mi marad a döntőre.

– Ön szerint mi?

– Szeretném, ha a fiam megvalósítaná a célját.

 

 

https://rio2016.blogstar.hu/./pages/rio2016/contents/blog/29306/pics/lead_800x600.jpg
Kenderesi Tamás,magyarok,úszás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?