Egy éjszaka, amikor mindenből kaptunk

Kecskés István

Hosszú Katinka elképesztő, fogynak vele kapcsolatban a jelzők. Eddig csak azokat a számokat nyerte meg, amelyekben rajthoz állt. Nevezett 200 pillangóra is, ám attól végül visszalépett, de nem lennék meglepve, ha kiderülne, hogy végül abban is dobogós lesz. Kenderesi Tamást egy ország imádja, Imre Gézára felnéz mindenki. Ők voltak a főszereplők. 

Fotó: MTI

Hosszú Katinka tényleg hihetetlen: most 200 vegyesen nyert. Ez most nem volt egyszerű. Az utolsó méterekig nagyon kellett menni, de megoldotta. Nincs nála jobb női úszó a Föld kerekén. Ő az egyetlen sportoló, aki három egyéni olimpiai bajnoki címet nyert Rióban. Michael Phelpsnek van még három első helye, de ő kettőt is váltóban szerzett. Hosszú Katinkának komoly esélye van arra, hogy bekerül egy zárt körbe, amiben csak olyan sportolók vannak, akik egy olimpián négy aranyat nyertek, mert részt vesz még a 200 hát mezőnyében is. Márpedig, amin elindult eddig azt megnyerte.

Reméljük ez a sors vár majd a jövőben Kenderesi Tamásra is, akit nem sokan ismertek még tegnap előtt, de ma már egy ország tudja, hogy ki ő. Egy istenáldotta tehetség, aki harmadik lett 200 pillangón. Ugyanúgy, mint az előfutamokban, óriásit hajrázva érte el a dobogós helyet. És mit mondott az úszás után? "Jól esne egy-két sajtburesz!" Hihetetlen! Csak maradjon meg ilyennek. Egy sportoló, aki céltudatosan teszi a dolgát és közben ilyen laza, az sok mindent elérhet.

Fotó: MTI

Úgy volt, hogy ez a szám nem róla szól majd, hanem Cseh Lászlóról. De a legendás úszó hetedik helye és az, hogy májusban, az Európa-bajnokságon 1:52-t, most pedig 1:56-t úszott rávilágít arra, hogy valami nagyon nincs rendben mifelénk az úszásban. Egymás után vallanak kudarcot az úszóink – kivéve Hosszú Katinkát, aki más szint és Kendresi Tamást, aki az olimpia egyik nagy meglepetése –, ez pedig nem azt mutatja, hogy minden olyan nagyon szép és jó. Hosszú Katinka aranyaival lehet majd takarózni, de neki nem sok köze van a hazai viszonyokhoz. Félreértés ne essék: Cseh László maga a csoda, nem lett kevesebb ezzel a hetedik hellyel és Gyurta Dániel is örök életében bajnok marad. Viszont ennél ők és a többiek is jóval többet tudnak.

Fotó: MTI

És, ha már ikonokról van szó: a párbajtőröző Imre Géza is az, egy igazi példakép, aki 1996-ban már harmadik volt az atlantai játékokon, most pedig második lett. Úgy, hogy 14–10-re vezetett a dél-koreai ellenféllel szemben, de a végén egy tussal kikapott. Nem baj. Illetve baj, persze, hogy baj, de a 41 esztendős vívó akkor is egy ikon. Egész nap fantasztikus volt, pedig hülye tréfát űzött vele a sors, amikor az útjába sorsolta Boczkó Gábort, régi barátját, akivel nem egyszer voltak már egy szobába a világversenyeken. Megoldotta. A végén meg leblokkolt. Kár érte, de Imre Géza akkor is egy nemzeti kincs.

Hosszú Katinka, Kenderesi Tamás, Cseh László és Gyurta Dániel is az. Vigyázzunk rájuk, még akkor is, ha most nem mindegyikük hozta azt, amit reméltünk.

 

https://rio2016.blogstar.hu/./pages/rio2016/contents/blog/29339/pics/lead_800x600.jpg
Cseh László,Hosszú Katinka,Imre Géza,Kenderesi Tamás,magyarok,úszás,vívás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?