Szilágyi Áron olimpiai bajnok!

Szilágyi Áron csodálatos sportoló. Nemcsak azért, mert nyert, hanem azért is, mert reálisan látja magát és a teljesítményét. 

"Ez egy nagyon nehezen megnyert olimpiai arany volt. Mind fizikálisan, mind mentálisan rettenetesen elfáradtam, kiadtam magamból a maximumot. Nehéz pillanatokat kellett megoldanom, nehéz helyzeteket már a második mérkőzéstől kezdve - nyilatkozott a vegyes zónában az eredményhirdetése után. - Talán most nem voltam, olyan állapotban, mint Londonban, de a küzdeni tudással, a tudatos koncentráció erősítésével és jó taktikaválasztással sikerült megoldanom az asszókat."

Ebből is látszik, hogy az ember nincs otthon a sportágban – nyilván a legtöbben négyévente egyszer nézünk vívást –, hiszen a tévén keresztü úgy tűnt, hogy Szilágyi Áron folyamatosan javul és egyre könnyebben nyer. 

"A második asszóban leesett rólam egy teher. Aztán nehéz helyzet elé állítottak, hiszen öt-tíz perccel a megnyert asszóm után, már állhattam is föl a negyeddöntőre. Sikerült összekapnom magam, sikerült úgy koncentrálnom, mintha most keltem volna ki az ágyból és friss lennék. Ezek után már az ott mutatott teljesítményemmel is elégedett lehettem. Az elődöntőben már jó, helyenként szép tusokat is tudtam adni. A döntőre pedig jó taktikát választottunk, ami mindent vitt. A döntőben olyan stratégiát kellett választani, amivel az ellenfelem roppant dinamikus és agresszív vívását már a pást közepén, rögtön a rajt után meg tudom törni, hogy ne tudja kialakítani a helyzeteit."

Egészen érdekes helyzet alakult ki amúgy a sportunkban. Az öt olimpiai aranyérmet kivétel nélkül Vasas-sportoló szerezte. 

"Hihetetlen egy olyan klubban sportolni, amelyikben tényleg családias a hangulat. Én kilencéves koromban ott kezdtem el a vívást, örülök annak, hogy már Tokióig megvan a szerződésem, és büszke vasasosként hordom ezt az aranyérmet."

Az lesz a harmadik olimpiája, de már így is bevonult a sportág történelmébe. 

"Eljátszottam a gondolattal, hogy milyen csapathoz tartoznék, ha megnyerném a második olimpiai aranyérmemet" - utalt arra, hogy a férfi kardban a duplázás előtte csak négy sportembernek, Fuchs Jenőnek, Kárpáti Rudolfnak, a szovjet Viktor Krovopuszkovnak és a francia Jean-Francois Lamournak sikerült. - Örülök, hogy ezt a magyar hagyományt feleleveníthettem, nagyon büszke vagyok természetesen. Rengeteg olimpiai bajnoka van a mi sportágunknak, és fontos, szerintem, a hagyományokat őrizni és emlékezni az ő sikereikre."

https://rio2016.blogstar.hu/./pages/rio2016/contents/blog/29366/pics/lead_800x600.jpg
magyarok,Szilágyi Áron,vívás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?