Hajnali éremeső

Kecskés István

Előbb az ezüsteső, majd a bronz zivatar szakadt ránk az éjszaka. Magyarország sportolói négy érmet szereztek – magyar idő szerint – ma hajnalban a riói olimpián. Az úszók közül Hosszú Katinka és Cseh László második, Kapás Boglárka harmadik lett, s a súlylökő Márton Anita is bronzérem nyert. Nagyon szép hajnal volt.

Haladjunk időrendben!

Hosszú Katinka kezdett 200 háton és 150-nél még az első helyen fordult, de a végén hat századdal kikapott, az amerikai Maya DiRadótól. Három arany után szerzett egy ezüstöt is. Csodás teljesítmény, nagyszerű sportoló.

Fotó: MTI / Kovács Tamás

"Amikor az ember ilyen szoros küzdelemben veszít, mindig benne van, hogy csak egy pici kellett volna a győzelemhez. Persze, négy érem után nem panaszkodhatok, ezt tényleg nem gondoltam volna, hihetetlen!"

Az. Hihetetlen, csodálatos, fantasztikus.

És, ami ezután következett az olyan volt, amit még nem (nagyon) láthattunk világversenyen. A férfiak száz pillangójának végén, a második helyen, hárman egyszerre csaptak célba, az egyikük pedig Cseh László volt. A magyar versenyző, aki fel tudott állni a 200 pillangó hetedik helye okozta traumából, a fordulónál még nem volt a dobogón, aztán a célban a szingaőúri Joseph Schooling mögött a második lett, holtversenyben az amerikai Michael Phelps-szel és a Dél-afrikai Cha Le Clos-szal. Mindhárman 51.14-et úsztak és volt abban valami csodás, vagy jelképes, hogy a Cseh László velük egy szinten állt a dobogón. Három világklasszis volt a második a szingapúri mögött.

Nem hiszik el, amit látnak: hárman a második helyen. Fotó: MTI / Kovács Tamás

"Nagyon örülök, hogy meglett az ezüst – mondta Cseh László az M4Sportnak. – A szingapúri nagyon jó volt, az ideje tekintélyparancsoló. Fantasztikus, hogy második lettem, az pedig egészen különleges, hogy mi hárman lettünk a másodikok. Jobb lett volna egyedül, de örülök, hogy Michaellel és Chaddel osztozhattam. Nem ment jól az úszás, nem volt meg a magabiztosság. A 200 után változtattunk egy kicsit a technikán, de maradt még bennem, amit ki lehet használni. Azt nem tudom mit hoz még a jövő, így harminc fölött, nem tudom azt mondani, hogy négy év múlva is indulok még az olimpián. Meg ugye a csapatba is be kellene majd kerülni és a fiatalok nagyon jönnek. Nagyon készültünk az olimpiára, de magával az olimpiával nem számoltunk. Olyan ez, mint amikor egy egészségesnek kinéző ember elmegy az orvoshoz és ránézésre semmi baja, de mégsincs jól. Eddig azt hittük minden tökéletes, de itt kiderült, hogy mégsem. De tudjuk mi volt a gond, a többit meg majd meglátjuk."

Az interjú közben könny szökött Cseh László szemébe. Szokatlan. Nem nagyon láttunk eddig ilyet, de érthető, mert kevesen tudtak visszajönni onnan, ahol ő járt a 200 után. És aztán a dobogón már csak mosolyogott a három klasszis egymás mellett, egy szinten.

A két ezüst után szállt medencébe Kapás Boglárka 800 gyorson. Az UTE fiatal sportolója azzal tisztában volt, hogy az amerikai Katie Ledecki verhetetlen – világcsúccsal nyert is az esélyes. Ugyanakkor Jazmin Carlinnal nagy csatában állt a második helyért, végül harmadik lett a brit mögött, úgy hogy megjavította az országos csúcsot.

Fotó: MTI / Kovács Tamás

"Bár csak két tizedre volt az ezüst, de ez most egyáltalán nem érdekel és nem zavar, mert amiért jöttem, azt hazaviszem, és ez fantasztikus érzés. Szeretném megköszönni azoknak, akik ide juttattak, mert ezt nem én nyertem, hanem mi. Leginkább hálát érzek" - nyilatkozta az M4 Sporton Kapás Boglárka. Mint elmondta: az utóbbi időben mindenki maximálisan mellette állt, nagy profizmussal végezték a dolgukat, ő pedig teljes mértékben megbízik a stábban.

A hajnal hozott még egy bronzot atlétikában, amire csak kevesen gondoltak. Márton Anita nagyot versenyezve harmadik lett az atlétikai versenyek első napján súlylökésben. A magyar versenyző új országos csúcsot dobott az utolsó sorozatban (19,87 méter). A vert mezőnyben van a világbajnok is. Nagyszerű teljesítmény, váratlan bravúr ez a harmadik hely.

Fotó: Czeglédi Zsolt

 

https://rio2016.blogstar.hu/./pages/rio2016/contents/blog/29413/pics/lead_800x600.jpg
atlétika,Cseh László,Hosszú Katinka,Kapás Boglárka,magyarok,Márton Anita,úszás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?