Ez is az olimpia: "Gusztustalan az egész!"

Az olimpia a világ legnagyszerűbb sporteseménye – ez tény, vitának helye nincs. Talán éppen ezért korbácsol elképesztő indulatokat. A versenyzők négy évet, vagy egy egész életet tesznek fel arra, hogy sikert érjenek el és akkor jön egy bíró...

"Csalássorozat, ami itt van, gusztustalan az egész!" – mondta feldúltan Sike András a birkózók szövetségi kapitánya kedden, miután Lőrincz Viktor, vitatható bíráskodás mellett kiesett a versenyből. Ez már nem az első csapás volt, hiszen a sportoló testvére, Lőrincz Tamás egyértelmű játékvezetői tévedéseknek esett áldozatául és esett el a bronzéremtől.

Viszont ez nem csak magyar átok. 

"Az olimpiai boksz halott!" – nyilatkozta az ír Michael Colan, miután kikapott a negyeddöntőben az orosz riválisától. A birkózásra visszatérve az örmény Migran Arutyunjan és szíd mindenkit a versenye után, mert fura körülmények között bukott el egy szerb versenyzővel szemben. És azért a magyar női vízilabda válogatott tagjai is tudnának mesélni a kanadai játékvezető tevékenységéről. 

Szóval van baj. 

Az ember úgy érzi, hogy miközben a világ legnagyszerűbb sportolói veszik fel a küzdelmet, néhány felkészületlen bíró tönkretesz mindent. Ne tételezzük fel, hogy csalnak, mert az durva vád. Egyszerűen nem elég képzettek, fele annyit sem készülnek, mint egy sportoló. Ennyit tudnak. Csak ez nagyon kevés. Ez csak ahhoz elég, hogy a tévedéseik miatt kerüljenek címlapra és tönkre tegyék a sportolók álmait.

A birkózók bíróiról Péteri László, akit 2014-ben a világ legjobb játékvezetőjének választottak, az alábbiakat nyilatkozta. 

"Egyértelmű, hogy nem lehet véletlen bírói hibáknak tekinteni a történteket. Ennyit nem lehet tévedni" - mondta a Kossuth Rádióban a világ legjobbjának 2014-ben megválasztott Péteri László, majd úgy fogalmazott: amit a bírók csináltak, az "szándékos elvezetése volt a mérkőzésnek".

Lőrincz Viktor 3-2-re vezetett a német Denis Kudla ellen, amikor fél perccel a meccs vége előtt a bíró megintette a magyart, 3-3-ra alakítva az állást, s mivel így az ellenfél szerezte az utolsó pontot, ő nyerte a helyosztót, Lőrincz pedig ötödik lett.

"A szabály azt írja elő, hogy mindkét versenyzőnek esélyt kell adni, hogy a meccsen belül parterhelyzetben pontokat szerezzen. Amikor már megvan a kellő pont, a bírónak nem szabad belenyúlnia a meccsbe. Nem értettem, miért Viktort noszogatta folyton, hogy szabályosan birkózzon, hiszen ment előre" - vélekedett Péteri.

Mint mondta: Lőrincz maximálisan betartja a szabályokat, a bírókat pedig tiszteli.

"Összeraktam a képet. A Nemzetközi Birkózó Szövetség (UWW) bíróbizottságának elnöke német, a honfitársainak hétfőn még nem volt érmük a sportágban, a bíró pedig határozottan hozzásegítette őket, hogy legyen" - közölte. Hozzátette: nem érti, hogy a szlovén szőnyegelnök miért asszisztált az esethez.

A magyar bíró arról is beszélt, hogy szinte biztosan nem lesz következményük a történteknek, a szőnyegen megszületett végeredményt ugyanis nem fogják megváltoztatni. "A nemzetközi szövetség vezetősége esetleg megvizsgálja a mérkőzést, ez alapján pedig szankcionálhatja a bírók tevékenységét, de ezáltal nem kerül érem Viktor nyakába."

Lőrincz Viktor bátyja, Tamás a 66 kilósok között kedden a nyolcaddöntőben búcsúzott, miután kikapott a dél-koreai Rju Han Szutól. Péteri szerint "a tajvani bíró kellőképpen támogatta ítéleteivel a dél-koreai versenyzőt, ez pedig érezhetően megzavarta Tamást".

Kérdésre válaszolva Péteri László azt is elmondta, két évvel ezelőtti kitüntetése ellenére miért nem tevékenykedhet a Rio de Janeiró-i olimpián. Mint mesélte: a tavalyi teheráni világkupaversenyen ő volt a vezetőbíró az Oroszország-Azerbajdzsán döntőn, amelynek egyik mérkőzésén egy orosz világbajnok birkózót szabálytalanság miatt - jogosan, az összes bírókollégájával egyetértésben - leléptetett. Az UWW alelnöke ezt "nem fogadta örvendezve, és azóta minden alkalommal, amikor szóba került a nevem, nemleges választ adott". Az alelnök állítólag azzal indokolja döntését, hogy másoknak is esélyt kell adni, olyanoknak, akik még nem bíráskodtak olimpián.

"Ott kellene lennem, ez kétségtelen. Az utolsó kvalifikációs versenyen a bíróbizottság elnöke biztosított is, hogy ott van nevem a listán" - vélekedett Péteri. Elárulta, hogy a 2013-as év legjobbjának választott horvát bíró is közreműködött az említett orosz-azeri mérkőzésen, és őt is elmarasztalták.

A magyar mérkőzésvezető úgy vélekedett, ha ott lenne az olimpián, talán elkerülhető lett volna, ami Lőrincz Viktorral történt. "A magyar birkózósportnak nincs olyan sportdiplomáciája, amilyen korábban volt. Azok az országok, akik ezen a területen úgy állnak, mint mi, ki vannak téve ilyen helyzeteknek. Amint ismét bekerülünk a nemzetközi szövetség elnökségébe, újra olyan erőteljesek leszünk, mint voltunk" - tette hozzá Péteri László.

Címkék: magyarok
https://rio2016.blogstar.hu/./pages/rio2016/contents/blog/29506/pics/lead_800x600.jpg
magyarok
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?