Megjöttek a hőseink!

Kecskés István

"Elnézést! Hol kell bemenni a Syma csarnokba?" – kérdezi egy anyuka nem sokkal nyolc óra után néhány lépésnyire a bejárattól. Nincs könnyű dolga, mert nem urai a lépteinek. Egy öt év körüli fiúcska húzza maga után. Megkapják a felvilágosítást és a gyerek már rángatja is maga után az anyukáját az ajtó felé. Látszik a fiúcskán, hogy élete nagy eseménye volt a riói olimpia és találkozni akar a hősökkel és ennek érdekénen akár a világon is keresztülhúzza az anyukáját.

Kenderesi Tamás állta a sarat

Egy órával az olimpikonok tervezett érkezése előtt nincs nagy tömeg az előtérben. Végül is munkanap reggele van. Az első aki megérkezik az Cseh László, az úszó, aki felállt a padlóról az olimpián, hiszen előbb hetedik lett 200 pillangón, majd második 100-on. Ő már napok óta itthon van és az elsőként érkezzéssel vállalta azt a terhet, hogy azonnal nekiesnek a szurkolók és az újságírók. Türelmesen válaszol a múlttal, a jelennel és a jövővel kapcsolatos kérdésekre. "Tokió? Nem tudom. Először nézzük meg a jövő évi budapesti világbajnokságot, aztán majd meglátjuk."

Szinte felborul a pálya, amikor megérkezik Kenderesi Tamás – kivel mással, mint az anyukájával? –, akire azonnal lecsapnak a rajongók. Jön egy kislány, kezében a papírjára "sajtbureszek" rajzolva, egyértelmű kinek az autogramjára vadászik. Az olimpiai bronzérmes laza, ahogy azt már megszokhattuk tőle. Csuklóból válaszol mindenre és még vicces is, de nem szállt el. Egy nagy gyerek, aki okoson, könnyedén felelget a parkolóban mindenre, anyukája pedig azt is elárulta, hogy sajtburger még nem volt, már csak azért sem, mert Tamás kedvence az almáspite.

Visszatérve az előtérbe szembetűnő egy zöldmelegítős, hátizsákos, szőke hölgy. Egyedül áll, s miközben mellette szétszedik a rajongók a vízilabdás lányokat, ő nyugodtan várakozik. Pedig a táskájában nem kevesebb, mint három olimpiai aranyérem lapul, de Kozák Danuta szerény, nem kér külön figyelmet. Amit aztán persze megkap, hiszen mégiscsak öt alkalommal ért már olimpiai csúcsra. Megnyugtat mindenkit: "Nincs még vége, motivált vagyok."

Kozák Danuta fantasztikus

Aztán, amikor mindenki megjön kezdődik a show-műsor. Jönnek az érmesek, mesélik az élményeiket. A teljesen megtelt Syma csarnok pedig tulajdonképpen egy sosem szűnő vastapsot produkál nekik.

Nem kérdés, hogy Hosszú Katinka a legnépszerűbb. Nincs is ezzel baj. Megérdemli. Már csak azért is, mert arra a felvetésre, hogy ma is lesz-e edzése a következőt válaszolta: "Persze, hiszen holnap már indulunk is egy versenyre."

Ahelyett, hogy a dicsőségben fürödne, ő edzésre megy és versenyre készül. Talán ezért (is) jutott fel a világ tetejére.

Nem kérdés, hogy négy év múlva ugyanígy, ugyanitt találkozunk.

Szép volt, lányok! Szép, volt fiúk!

SportFaktor.hu - Timeline | Facebook

SportFaktor.hu - Timeline | Facebook

https://rio2016.blogstar.hu/./pages/rio2016/contents/blog/29689/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?