Öttusa: Tokióban javíthatnak

Azt gondolom, nyugodtan kijelenthetjük jókora csalódást okoztak öttusázóink a riói olimpián. A hölgyeknél  egy 17. és egy 27., a férfiaknál egy 12. és egy 17. hely aligha nevezhető bravúros szereplésnek. Annak fényében főként nem, hogy a férfiaknál a Londonban bronzérmet szerző, 2009-ben egyéni világbajnok Marosi Ádám, a nőknél pedig az idei világbajnokságot megnyerő Kovács Sarolta és a 2013-as Európa-bajnok Földházi Zsófia állt rajthoz.

Szakértők persze azt mondják, az öttusa már csak egy ilyen sport, sok-sok pici apróságon múlik egy kudarc, vagy egy siker. Egy balul sikerült napindító vívás, vagy egy rossz ló és pillanatok alatt a kukában landol több év kemény munkája. Manapság már vannak olyan sportágak, ahol egy féléves edzés után magyar bajnokságon lehet részt venni, sőt akár érmet is lehet nyerni. Az öttusa nem ilyen. Itt éveken át napi öt edzés, hajnali kilométerek az uszodában, vizes hajjal, félálomban eltöltött délelőttök az iskolában, harapós lovak a lovardában és véget nem érőnek tűnő délutánok a vívóteremben, vagy a futópályán. Mindez éveken át, megállás nélkül, mindig a legjobbra törekedve. És akkor talán eljut oda, hogy rajthoz álljon egy magyar bajnokságon. Ember legyen a talpán, aki ezt bírja fizikailag és főként mentálisan. Bár, rengeteg gyerek kezd el négytusázni a majdani öttusázás reményében, nagyon-nagy a lemorzsolódás, a sportok átlagát tekintve is.

Itt Magyarországon is ez a helyzet, pedig az olimpiákat tekintve kis hazánk a legeredményesebb nemzet a modern penthatlon történetében a maga 22 érmével, amelyből kilenc a legfényesebb. A jelenlegi férfimezőnyt gyakorlatilag ugyanaz a három-négy sportoló alkotja. Marosi Ádám, Kasza Róbert, Tibolya Péter, Demeter Bence. Marosi, Kasza és Tibolya kiegészülve Németh Róberttel egy junior világbajnokságon futott be 2004-ben, ahonnan gyakorlatilag minden érmet ők hoztak haza. Németh azóta abbahagyta, a többiek pedig váltakozó sikerrel jutnak ki a különböző világversenyekre. Mindhárman harminc körüliek, Tokió talán még beleférhet, de utánuk már nem túl rózsás a helyzet. A Demeter testvérek tehetségesek, de szakemberek szerint kiugró teljesítmény nem várható tőlük a nemzetközi mezőnyben. Egy felnőtt magyar bajnokságon a fent felsoroltakon kívül gyakorlatilag csak juniorok állnak rajthoz, de közülük senki sem tűnik akkora ígéretnek, mint mondjuk 12 évvel ezelőtt a világbajnokságon taroló kvartett bármelyik tagja. A lányoknál valamivel talán jobb a helyzet. Kovács Sarolta jóval többre lehet képes, mint most Rióban és még csak 25 éves, Földházi pedig mindössze 23. De rajtuk kívül is van még egy-két kiugróan tehetségesnek tűnő fiatal, mint például Zs.Tóth Anna.  

De négy év nagy idő. Egy új üstökös feltűnésére nem igazán számíthatunk, de a most élvonalbeliek közül Tokióban még bárki rajthoz állhat, sőt egy kis szerencsével a dobogót is elérheti. De „magyar” sportágnak az öttusát sajnos már nem igazán nevezhetjük és csak nagyon halovány az esély arra, hogy a korábbi fantasztikus sikerek megismétlődjenek. 

https://rio2016.blogstar.hu/./pages/rio2016/contents/blog/29813/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?